Κυνόροδα

Το Νυμφαίο
15 Φεβρουαρίου, 2019
Λεχοβίτικη Σπανακόπιτας
Λεχοβίτικη Σπανακόπιτα
16 Απριλίου, 2019

Πρόκειται για καρπούς άγριας τριανταφυλλιάς που φυτρώνουν ανάμεσα στα αγκάθια. Η ονομασία του φυτού είναι Κυνόροδα ή αλλιως στην αρβανίτικη διάλεκτο Κουρμπούθε. Σύμφωνα με τη μυθολογία το ρόδον ήταν στην αρχή λευκό. Βάφτηκε με το αίμα της Αφροδίτης κόκκινο, όταν πήγε με γυμνά πόδια να σώσειτον Άδωνι από τα χέρια του Άρη και πάτησε την ακανθοφόρο ροδή την οποία έβαψε με αίμα.Το όνομα του οφείλεται στο γεγονός ότι κατά την Ρωμαϊκή εποχή συνιστούσαν το βότανο για τα δαγκώματα των λυσσασμένων σκύλων. Η ρίζα του ενεργούσε κατά της υδροφοβίας που προκαλείτο από τον ιό της λύσσας και έτσι επέφερε τη θεραπεία.

Οι κάτοικοι συνήθιζαν να βράζουν αυτούς τους καρπούς και να πίνουν το ζωμόσαν τσάι. Οι καρποί του έχουν ξινή γεύση και είναι ευεργετικοί για τo πεπτικό σύστημα, για τη κατάσταση των ματιών , του δέρματος και των μαλλιών , για
το ήπαρ καθώς επίσης περιλαμβάνει αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Το φυτό αυτό ανθίζει την άνοιξη και είναι πλούσιο σε βιταμίνες. Χαρακτηριστικά περιέχει βιταμίνη C, A, K, E , B, D . Αποτελεί πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, πολυφαινολών, μαγνησίου και μαγγανίου.Στο καφέ μας μπορείτε να αναζητήσετε αυτόν τον άγριο καρπό και να σας προσφερθεί ως αφέψημα, η νόστιμή του γεύση σε συνδυασμό με τις ευεργετικές του ιδιότητες, αποτελούν μια πολύ καλή επιλογή για να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή να κάνετε ένα διάλειμμα μέσα στη μέρα σας απολαμβάνοντας το ρόφημά σας.

Ελληνικα